باور به بختک در بسیاری از فرهنگها و کشورهای مختلف به عنوان یک خرافه یا پدیده ماورایی وجود دارد. این باورها معمولاً با داستانها و افسانههای محلی همراه هستند و اغلب به شکل موجودات شیطانی یا ارواح در نظر گرفته میشوند.
در این حالت، فرد بیدار میشود ولی بدن در حالت فلج طبیعی باقی میماند. این حالت میتواند با توهمات دیداری یا شنیداری همراه باشد.
کافئین میتواند خواب را مختل کرده و باعث بیداریهای مکرر شود. نوشیدنیهایی مانند قهوه، چای سیاه و نوشابههای انرژیزا باید در ساعات نزدیک به خواب اجتناب شوند.
اطرافیانم میگن بیدار بودی ولی من هیچی یادم نمیاد. چند باری پیش اومده ولی زمانش فقط چند دقیقه بوده.
این مواد میتوانند موجب ناراحتی معده و مشکلات گوارشی شوند که خواب را مختل میکنند.
در مورد اینکه بختک تا چه حد علمی است یا خرافات، میتوان گفت:
لذا، فلج خواب یکی از حیطه های اختلال خواب است که نیاز به پژوهش های بیشتری دارد.
ویژه ها بختک اولین دوره آکادمی ام اس وبینار مدیریت صرع وبینار ام اس و خستگی سمپوزیوم «صرع مقاوم به دارو» وبینار ام اس اسکلیشن تراپی
افرادی که روز خسته کننده یا پراسترسی را گذرانده اند، بیشتر از همیشه این حالت سراغ شان آمده است.
بختک در این گروه سنی نیز دیده میشود، ولی میزان بروز آن نسبت به سنین نوجوانی و جوانی کمتر است.
موارد بسیاری می توانند فلج خواب را به دنبال داشته باشند، به عنوان مثال محرومیت از خواب، استفاده از برخی داروها و برخی اختلالات خواب مانند آپنه ی خواب می توانند محرک این مورد باشند. هم چنین افراد دچار اختلالات ذهنی از جمله استرس و افسردگی، بیشتر در معرض تجربه کردن ناتوانی پس از خواب هستند.
برخی بیماریها مانند آپنه خواب و افسردگی نیز میتوانند احتمال بروز بختک را در افراد مسن افزایش دهند.
تحقیقات نشان داده است که مصرف بعضی از داروها اعم از داروهای تجویز شده توسط پزشک، داروهای بدون نسخه و یا مواد مخدر میتواند با وقوع فلج خواب در بعضی افراد ارتباط داشته باشد.
خواب ناکافی و خستگی میتوانند تاثیر مستقیم بر کیفیت خواب داشته باشند و احتمال بروز بختک را افزایش دهند.